22 Ağustos 2015

Bir Endüstri Mühendisinin Yaşam Öyküsü

Endüstri Mühendisi Ne İş Yapmaz (!)
Hakkında çoğunlukla ne olduğu bilinmeyen şehir efsaneleri ile dolu olan bölüme hoşgeldiniz :)
           Eğer bir endüstri mühendisliği öğrencisi iseniz okul döneminizde en sık karşılacağınız sorular; “siz ne iş yapıyonuz yaa” yada “mezun olunca ne iş yapıyosunuz” şeklinde sorular olacaktır.
İlk seneler  yılmadan, bıkmadan hatta usanmadan “Endüstri mühendisi; ekipman, malzeme, enerji kaynakları, bilişim sistemleri ve en önemlisi insan unsurunun oluşturduğu entegre sistemlerin tasarımı ve etkin ve verimli işleyişi ile uğraşır” şeklinde cevaplar verilir. Zaman geçtikçe ‘ ne iş olsa yaparız abii’ muhabbetleri olmaya başlar. Aslında goygoy gibi görünse de endüstri mühendisleri mühendislik disiplinlerinin her biriminde yer alabilir. Çünkü; tamamen inovasyondan doğmuş bir mühendisliktir.

        Endüstri mühendisleri, bölümün babası sayılan Taylor’un öncülüğünü yaptığı planlamanın; iş ve zaman etüdü kavramlarının uzmanlarıdır. Temel fonksiyonlarımızdan birisi optimizasyondur. Süreçlerde ve üretimler de sürekli iyileştirmeler yaparız. Nerde olursak olalım orayı burayı düzeltmekle, iyileştirmekle uğraşırız. Örneğin, bir markete mi girdik hemen rafları incelemeye başlarız. Ürünlerin raf ömürleri ,stok çevrimleri hakkında tahminler yürütürüz. İnsanın bulunduğu her yerde çalışır dememizin sebebi de bundandır. Yani temelimizde insan yaratıcılığı yatar. Bu yaratıcılığı sistem tasarlayıp, yönetip ve işletilmesinde kullanırız. Bu yüzden doğru kararları hızlı şekilde karar vermek zorundayızdır.

Endüstri mühendisleri olarak işimiz iyileştirme odaklı olmalıdır. Bu iyileştirmeler genellikle otomotiv, tekstil, üretim, sağlık, bilişim ve daha bir çok alanda olmaktadır. Özellikle İş Geliştirme ve Planlama, Üretim ve İmalat Mühendisliği, Yönetim gibi departmanlar iş bulduğumuz kısımlardır. Aslında iş profilini bir kalıba sığdırmak doğru değildir. Çünkü öğrenim hayatımızda yapay zekadan veri madenciliğine ergonomiden stokastik’e kadar çok farklı alanlar da dersler alıyoruz. Bu yüzden nerde çalışmak istediğimizi bulmak bizim elimizde :)
Unutmayın, endüstri mühendisi risk alan ve sıradışı hedefleri olan kişidir..!
O zaman “profitimiz maximum, costumuz minimum olsun :)

Bir sonraki yazımız endüstri mühendisinin profili nasıl olmalı? takipte kalınız :)

    Merve GÜLTEPE

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder