22 Eylül 2015

Endüstri Mühendisi Profili



“Öğrenci iken kendimize yatırım yapmak gerçekten çok önemlidir.  Daima tabiri caizse algıları açık tutmak gerekli.  Bu yazımda hayatımızda olan olaylara ‘nasıl kulak kesilmeliyiz ’i ele alacağız.
Öğrenciyken (ki hala öğrenciyim :) ) ne yaptığınız değil ne yapmadığınız daha çok göze çarpar. Hep bu nedenle eleştiriliriz. Örneğin matematikten herkes anlar, herkesin anladığı bir konuda fark yaratmak zordur. Böyle anlarda hemen alternatif geliştirmek gereklidir. Matematiğin yanına istatistik bilgisi ekledik mi kayda değer bilgi ve deneyim olmuş demektir. İş hayatını artı birledik :)
Şimdi gelelim mühendis profilimiz nasıl olmalı? Bu soruyu hemen hemen hepimiz  –google’lamışızdır -. Peki önce kaçımız kendi zihnimizde bu soruyu düşündük? Çevre koşullarına kulak asmadan, gerçekten mutlu olacağımız yada kendimizi iyi hissettiren işleri bulabilmek için çaba harcadık mı ?  Mühendis beyaz baret, beyaz önlük giymekle sınırlı olmamalı. Peşinden koştuğunuz bir ‘tutkunuz’ olmalı.  Mesela deyin ki çalıştığım, ürettiğim proje sayesinde ülkemin enerji bağımlılığı en alt seviyeye hatta ihraç eder duruma getireceğim.  Bunu tek başına başarmanız elbetteki imkansız. Ama başarmak için bir adım. Sizin gibi düşünüp aynı adımları atan binlerce kişi olduğunu düşünün, inanılmaz bir tablo ortaya çıkacaktır.
Tutkunuzun peşinden koşarken planladığınız başarı hikâyesinde ne durumda olduğunuzu sıkça gözden geçirin. Ben bu işi neden yapıyorum? Yada şu anda gerçekten mutlu muyum ? Eğer hala ilk günkü heyecanınızı koruyorsanız durmak yok demektir :)
Tamaam bu kadar yeterli “içinizdeki sen” muhabbeti. Umarım mesajı doğru verebilmişimdir. Biraz da teknik konulardan bahsedelim.
 İnsan için doktor ne ise sanayi  için de mühendis odur. Hayatın bir bakımı sürdürülebilir temel taşıyız. Bu yüzden her fırsatta bişeyler öğrenip bunu aktarmalıyız. Hayata pozitif bakan, beklentilerin üzerinde işler yapan mühendisler olmaya çabalayalım.
Pozitif bakarken de genel tabloyu kaçırmayın. Dış dünyayla bağınız kopmasın. Bu yüzden yabancı dil çok çok çok önemli. Bizzat ben bunun sıkıntısını yaşıyorum. Öğrenmeye çabalamaya çabalıyorum :) (bu durumla ilgili bir yazı dizisi çıkar )
Girişimci olun. İnanın kongreler de seminerler de tanışma fırsatı bulduğum yöneticiler sizden bizden farklı insanlar değil.  Sadece risk alıp neden ben yapamayayım ki sorusuna o an için doğru cevap vermiş insanlar. O yüzden her şeyi iyi gözlemleyin, üzerine düşünün. Sadece düşündüğünüz şeyle yeterli kalmayın bağlantılı konularını da öğrenin derim.
Genel hatlarıyla bakacak olursak, temel problem çözme ortamımız bilgisayar kanalı. Bu yüzden :
-          En az bir programlama dili öğrenmelisiniz, benim tavsiyem java. Diğerlerine göre çok daha eğlenceli
-          Günlük hayatta karşılaştığımız sorunları modelleyip çözüm bulabilmek için bir program öğrenin ,  Arena  gördüğünüz de koşarak uzaklaşın derim.
-          Veri analizleri için istatistik altyapısına sahip bir program tercihen spss bilen yazılır genelde :) minitab öksüz evlat oluyo hep bu durumda
-          Mühendislik dalımıza göre de kariyer yapmayı planladığımız departmana özgü modüller öğrenmelisiniz.
Her şey o kadar hızlı, çabuk değişiyor ki her gün ne kadar az şey bildiğimizi fark ediyoruz. Bir günümü gözden geçirdiğimde kendimle başkalarıyla olduğundan daha az vakit geçirdiğimi fark ettim. Kendimle daha çok vakit geçirdikçe daha mutlu bir insan olduğumun farkına vardım. Sizde kendinize zaman ayırın…
Velhasılı kelam mutlu olmak için mükemmel hayatlar yaşamınıza gerek yok. Nefes aldığınızı hissedin ve şimdi kocaman gülümseyiin :)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder